Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ανασκόπηση Mundobasket 2010

Αλήθεια τι είδαμε σε αυτό το Mundobasket;
Σίγουρα είδαμε ποιοτικότερους αγώνες, εν συγκρίση με το άνωστο Μουντιάλ. Ξεκινήσαμε με το ΗΠΑ - Βραζιλία, μετά είδαμε: το Ισπανία - Ελλάδα (κι ας ξεφουσκώσαμε 3 λεπτά πριν το τέλος) και το Σερβία - Κροατία την ίδια μέρα, το λατινοαμερικάνικο ντέρμπι ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Βραζιλία που μας πρόσφερε απίστευτες συγκινήσεις, την αποκαθήλωση των παγκόσμιων πρωταθλητών Ισπανών από τους Σέρβους με το τρίποντο από τα 9-10 μέτρα στο τέλος του αγώνα του Τεόντοσιτς και τέλος το Τουρκία - Σερβία που μέσα σε 5 δευτερόλεπτα κόντεψε να αλλάξει 3 φορές ο νικητής.
Οι ομάδες όμως τι μας έδειξαν; Θα τις πιάσω με τη σειρά κατάταξεις μία-μία (όχι δε θα μιλήσω και για τις 24 ομάδες του τουρνουά :P)
Η ΗΠΑ έπαιξε σοβαρά και χωρίς υπεροψία  όλους τους αντιπάλους της. Δεν υποτίμησε κανέναν και οι παίχτες της έπαιζαν σοβαρά όλο το σαραντάλεπτο. Με άμυνα όπως μόνο οι Αμερικάνοι ξέρουν να την παίζουν (λόγω των καταπληκτικών αθλητικών προσόντων τους) και επίθεση "τουρλουμπούκι", που λέει και ο Συρίγος, σάρωσε τους πάντες και έδειξε πως αν οι Αμερικάνοι είναι σοβαροί είναι ακόμα η καλύτερη ομάδα στον κόσμο και η απόσταση είναι ακόμα μεγάλη. Τι και αν παίζουν άναρχη επίθεση, κάνοντας χώρο στις περισσότερες φορές στις σετ επιθέσεις τους στον Ντουράντ για να παίξει ένας με έναν; Όταν κάνεις τόσα κλεψίματα, άρα και αιφνιδιασμούς, και παίρνεις δεύτερες ευκαιρίες με τα επιθετικά σου ριμπάουντ μπορείς να παίξεις και άναρχη επίθεση. Είχαν πραγματικά αρκετές αδυναμίες και προσωπικά πιστεύω πως δεν ήταν ανίκητη ομάδα. Διαψεύτηκα και έτσι οι Αμερικάνοι είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές μετά από 16 χρόνια.
Η Τουρκία είχε μια καλή ομάδα, αλλά πραγματικά ποιος πιστεύει πως είχε καλύτερη ομάδα από την Ισπανία, τη Σερβία και ακόμα, ακόμα την Ελλάδα; Με μια πραγματική σπαστική ζώνη (αλλά ταυτόχρονα σχεδόν υποχρεωτική λόγω του ύψους των παιχτών της), δύο χαρισματικούς παίχτες (τον Τούρκογλου και τον Ιλιασόβα) και μια πραγματικά απίστευτη εύνοια της διαιτησίας έφτασε στον τελικό, ο οποίος ήταν μόλις ο δεύτερος της, χαμένος κι αυτός, σε όλες τις διοργανώσεις. Ο προηγούμενος ήταν στο Ευρομπάσκετ του 2001 που φιλοξενήθηκε στην Τουρκία. Τυχαίο; Δε νομίζω!!!
Δε θα ξεχάσουμε το "χαρούμενο" μπάσκετ που παρουσίασε η Λιθουανία, που για άλλη μια φορά μας έδειξε πως δε χρειάζεται να είσαι η Λιμόζ για να παίρνεις τη νίκη και έστειλε για ακόμα μια φόρα το, κουραστικό πλέον, "η άμυνα φέρνει τους τίτλους" στα σκουπίδια. Χωρίς σπουδαίους παίχτες, με εξαίρεση τον Λίνας Κλέιζα (που όμως για ακόμα μια φορά κρύφτηκε στο μάτς που τον χρειάστηκε η ομάδα του), αλλά παίζοντας σαν σύνολο. Έτσι κατάφερε με μια επιθετική άμυνα, πολλούς αιφνιδιασμούς. καλή, σωστή  και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση και με καλό περιφερειακό σουτ(ποιος σωστός Λιθουανός άλλωστε δεν ξέρει να σουτάρει καλά;) να μας κάνει να ευχαριστηθούμε μπάσκετ.Οι Σέρβοι, με τη νεανική ομάδα που μας παρουσίασε πέρσι στην Πολωνία, κατάφερε να διατηρηθεί στα ψιλά και να δείξει πως δεν ήταν πυροτέχνημα η περσινή δεύτερη θέση στο Ευρωμπάσκετ. Μια καινούργια φουρνιά Σέρβων γεννιέται που κατά πάσα πιθανότητα θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της στα επόμενα χρόνια. Αρκεί να μην αρχίσουν οι γνωστές βεντέτες στα αποδυτήρια και να παραμείνουν ενωμένοι. Άξιζε να πάει στον τελικό, αφού στον αγώνα με τους Τούρκους ήταν καλύτεροι, άλλα όπως έγραψε και η Κουρούνα, είδαν την άλλη όψη του νομίσματος. Τη δεκαετία του 90 πόσες φορές μας κέρδισαν σε κομβικά ματς με την εύνοια της διαιτησίας; Αξέχαστος θα μείνει ο τελικός του παγκοσμίου του 2002 στη Μέκκα του παγκοσμίου μπάσκετ, την Ινδιανάπολη, όταν και κέρδισαν τους απίστευτους Αργεντινούς με ένα φαλτσοσφύριγμα του Πιτσίλκα στο τέλος του αγώνα.
Οι Ισπανοί είχαν ελλήψεις και αυτό φάνηκε στα κρίσιμα.
Οι Βραζιλιάνοι είχαν την ποιότητα τουλάχιστον για την οχτάδα, αλλά πέτυχαν τους Αργεντίνους στους 16 και το ταξίδι τους τέλειωσε εκει.
Όσο για την δική μας εθνική, σίγουρα δεν ήταν χειρότερη από όλες αυτές τις ομάδες που προανέφερα. Η μεγαλύτερη αδυναμία μας δεν ήταν η αντιμετώπιση της ζώνης, αλλά η βοήθεια από τον πάγκο. Και δεν εννοώ τους παίχτες που κάθονταν στον πάγκο.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω κάποιους παίχτες, που με εντυπωσίασαν με την απόδοσή τους και τους ζήλεψα. Γιατί πως να το κάνουμε; Θα θέλαμε και εμείς σαν Έλληνες να δούμε έναν πραγματικά καταπληκτικό παίχτη-σκόρερ να φοράει το εθνόσημο. Άλλα εμείς έχουμε το χάρισμα να κάνουμε όποιον παίχτη με ευχέρεια στο σκοράρισμα υπάρχει, έναν καλό αμυντικό. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά εδώ δεν είναι ποδόσφαιρο να κάθεσαι όλο τον αγώνα πίσω και να βγαίνεις αλώβητος και να νικάς στο τέλος. Στο μπάσκετ η καλύτερη ομάδα κερδίζει 98 φορές στις 100. Σταματώντας το παραλήρημά μου θα ξεκινήσω με τον επόμενο "μεγάλο" του NBA. Το "τιτανοτεράστειο" Κέβιν Ντουράντ. Το παλικάρι μπορεί να μην έχει τα μούσκουλα του Λεμπρόν ή του Γουέιντ (τα χεράκια του είναι σαν ποδαράκια ακρίδας), αλλά έχει 1000+1 τρόπους να βάλει τη μπάλα στο καλάθι και αυτό έχει σημασία. Αυθεντικό μπασκετικό ταλέντο. Ο επόμενος ήταν ο Λουίς Σκόλα. Η παρουσία του στο ΝΒΑ μόνο καλό του έχει κάνει. Έγινε ποιο δυνατός και δεν έχασε τα καλά του στοιχεία, όπως το σουτάκι από τα 4-5 μέτρα. Αυτοι οι 2 με εντυπωσίασαν περισσότερο, αλλά ακόμα μου άρεσαν οι Ιλιασόβα, Γι Γιανλιαν, Μαρσελίνιο Χουέρτας, Τεόντοσιτς, Πότσιους και ο μεγάλος Τιάγκο Σπλίτερ, που θα λήψει πολύ φέτος από τα Ευρωπαϊκά παρκέ.
Άντε και του χρόνου να μην μας σνομπάρουν στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας τόσοι κορυφαίοι παίχτες και να μας δώσουν την ευκαιρία να τους "χαζέψουμε" είτε τηλεοπτικά είτε από κοντά...

7 σχόλια:

  1. Συμφωνώ στα περισσότερα...Πολύ ευγενικός με τον κύριο Καζλάουσκας ήσουνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανασκόπηση όλης της διοργάνωσης έκανα, όχι μόνο της εθνικής για να τον κράξω πιο πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να βάλεις το Μπιμπίκο να τον κράξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει το ελεύθερο να γράψει και να κράξει όποιον και όποια θέλει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. File plabyrith einai gnwsto apo oti fenete oti krazw.Alla krazw kata voulisi.Pistevw oti o kazlauskas den ekane kai to kalitero coutsarisma pou mporouse.Alla iparxoun kai alla themata.Leptomeries omws tha grapsw stin anaskopisi tis ethnikis.
    Oson afora to mundobasket.Eida poli ligo giafto den tha pw polla.Liges itan oi omades pou eixan vathos pagou.Mia 5ada kai agios o theos.-Giafto mporei na mperdeftike kai o axiotimos kirios proponitis mas kai epexe sto pio krisimo pexnidi me 6 pextes-.Den einai ekplixi lipon teties omades na pezoun zwni mpas kai paroun kamia anasa stin amina.
    Megali entipwsi mou ekane i plithora dinosavron(logo kormiou kai oxi ilikias).
    Apo ekei kai pera simfwnw apolita me ton air-ioanni gia tin servia.Isws einai kairos na parei pali ta skiptra i megaliteri basketomana tis gireas ipirou.Kai lew tis gireas giati prosopiki mou apopsi einai oti i megaliteri basketomana tou kosmo den einai oute i Servia oute i Ameriki oute i Rwsia alla to Pouerto Rico.Milame gia ena nisaki sto megethos tis rodou me plithismo to poli 4 ekatomiria.Kai afto to nisaki vgazei pektes pou pezoun se poli ipsilo epipedo kai sigrotoun mia axiomaxi ethniki omada.Kai to simadikotero einai oti exei diarkia.Afti itan kai i agapimeni mou omada sto mundobasket(an exeresoume tin ellada pou den mou arese alla to aima nero den ginete).
    Kai i tourkia mou arese an kai isterouse poli se pago.Psili omada varia alla xwris poles voithies apo ton pago kratiotan apo ton istro tou iliasova pou epeze kai gia ton tourkoglou mexri pou eskase alla kai apo tin dinami tis edras.Vevea eixe poli kalo kai empiro proponiti kathos kai ena arxigo pou kratouse enomeni tin omada.Ta peri dietisias ta afinw stin akri giati pote den mou arese na asxoloume.Pistevw oti sto pexnidi Servia-Tourkia kerdise o pio tixeros.
    Oson afora tin ameriki itan i kaliteri omada tou tour apo oti fenete kai i pio pliris.Alla den mporw na pw oti o Duran mou arese kai poli.
    Einai pektis pou stirizete sto periferiako shout kathos einai psiloteros apo osous ton markaran.Alla den pistevw oti pera apo afto exei spoudeo epithetiko repertorio.Einai thema xronou pistevw na ton mathoun oi amidikoi.
    O kinezos o Jianlian mou arese poli.Fovero kosmi kai taxitita gia to ipsos tou.Ligo atexnos akoma alla pistevw oti exei to xrono me to meros tou gia na veltiothei se afto to komati tou pexnidiou.I kina omos einai ali istoria.Ekei prepei na tous ipane oti mono oi center pezoun basket ade kai oi Power Forward kai to pistepsan.1 dis kosmo exei ti diaolo 5 periferiakous tis prokopis den mporoun na vroun...
    O Skola ekane exeretiko tournoua kai sikose stis plates tou tin argentini.Wreos pektis epikindinos apo koda kai makria kai megalos maxitis me eidikotita to epithetiko rebound.I thitia tou sto NBA ton anevase toulaxiston 1 epipedo.
    Kai o Kleiza ekane pramata kai thavmata kai esprwxe tin omada tou poli pio markia apo oso perimen.
    O kakos mas demonas i ispania edixe oti einai dinati alla xwris ton megalo gasol den anikiti.Perimena gia na pw tin alithia perisotera pragmata apo ton Mark Gasol alla kai aftos mikros einai kai exei olo to xroni mprosta tou.
    Afta pros to paron. -Mpimpikos-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα διαφωνήσω για τον Ντουράντ και θα σου πω μιας και τον είδα πέρσι αρκετά στο ΝΒΑ, ότι έχει κι άλλους τρόπους να σκοράρει. Απλά ήταν ο μόνος αξιόπιστος σουτέρ των ΗΠΑ που έπαιζε και ήταν και ένας τρόπος του coach K να σπάει την αντίπαλη ζώνη, όπως στο χθεσινό παιχνίδι με τους Τούρκους.
    Άσχετο, αλλά θα ήθελα να γράφουμε στα Ελληνικά και όχι στα βάρβαρα greeklish. Το ξέρω είναι ποιο εύκολο, αλλά Έλληνες είμαστε γαμότη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιτρέψτε μου λίγα σχόλια για την Εθνική μας. Σκέψεις ενός απλού θεατή. Δανείζομαι δυο φράσεις από την "Τέχνη του πολεμου" του Σουν Τζου.

    1."Οι αρχές της στρατηγικής είναι να ξέρεις το πεδίο μάχης, να ξέρεις τις δυνάμεις του αντιπάλου σου και να κάνεις κάτι που ο αντίπαλος σου δεν περιμένει." - Για το κοουτσάρισμα του κυρίου Κασλάουσκας! (και μια ωδή στο διαρκές, ατελείωτο και κατά 90% ανούσιο split out, που το σιχάθηκε η ψυχή μας πια. Ακόμα και η ανίδεη Τουρκάλα γιαγιά στις κερκίδες, που πήγε τον εγγονό της γήπεδο, θα νόμισε πως στόχος του αθλήματος είναι να πλησιάζουμε όσο γίνεται αυτό το στρογγυλό κόκκινο με το δυχτάκι και να πετάμε τη μπάλα όσο γίνεται πιο μακριά του, κι άντε πάλι απο την αρχή).

    2."Ένας επιδέξιος πολεμιστής κινεί τον αντίπαλό του, δεν περιμένει ο αντίπαλός του να κινήσει αυτόν. Είναι δυνατός, όταν αναγκάζει τον εχθρό να του απαντήσει. Είναι αδύνατος, όταν αυτός απαντά στον εχθρό." - Για την άμυνα ζώνης, με την οποία όλοι σχεδόν οι αντίπαλοί μας επέλεξαν να μας αντιμετωπίσουν και εκ των αποτελεσμάτων νομίζω δικαιώθηκαν. Ανεπίτρεπτο, κατά τη γνώμη μου, για το επίπεδο αυτής της ομάδας να μη μπορεί να βρει λύσεις και να ματώνει σε κάθε επίθεση.

    Δεν ξέρω αν το συμβαν στο φιλικό με τους Σέρβους μας επηρέασε τόσο πολύ (ήταν ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα για την κακή πορεία), οτιδήποτε άλλο που ίσως δεν γνωρίζουμε, ή που ίσως γνωρίζουμε πολύ καλά (βλέπε μεταγραφή Σπανούλη, χαρτονομίσματα να κουνιούντιαι στον αέρα και γενικά η διαιωνιζόμενη καταστροφική Ελληνική συνήθεια να βλέπουμε κόκκινες και πράσινες αποχρώσεις εκεί που θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο γαλανόλευκες), πάντως μια ομάδα αυτής της ποιότητας, που στοχεύει και μπορεί να κερδίσει ένα μετάλλιο, οφείλει να έχει την ψυχραιμία και τις απαντήσεις σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Αυτό άλλωστε δεν ονομάζουμε και χαρακτήρα ομάδας;

    Κλείνοντας να πω ότι σίγουρα η αξία αυτών των παιδιών και οι χαρές που μας έχουν προσφέρει δεν διαγράφονται από ένα κακό τουρνουά. Το μέλλον είναι στα χέρια μας. Ας το προετοιμάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και όταν θα καλείται να δίνει εξετάσεις ας το υπόστηρίζουμε όπως του αξίζει, έξω από διχασμούς και μοιρολατρίες.

    Και δύο φράσεις έτσι για να τις βγάλω από μέσα μου.
    1η)Μητσάρα ήδη μας λείπεις, και
    2η)Έλεος ρε Μπουρουσάκο μ' αυτά τα τρίποντα!!!!!

    Συγνώμη για την φλυαρία. Ως την επόμενη φορά, να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή