Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Dirk ο κορυφαίος !!!


Μέχρι τώρα λέγαμε πως "ίσως" είναι ο καλύτερος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών. Κάποιοι τα τελευταία δύο χρόνια λέγαν πως ο Pau Gasol είναι. Αλλά μετά τις εκπληκτικές εμφανίσεις του Dirk Nowitzki στους τελικούς του ΝΒΑ, δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος όλων των εποχών. Δεν είναι κάποιος Γιουγκοσλάβος ή Λιθουανός ή Ισπανός, που έχουν ιστορία στο μπάσκετ. Είναι ο Γερμανός της καρδίας μας...

Ο Γερμανός σούπερ-σταρ πέρασε μερικά χρόνια αμφισβήτησης. Ξεκίνησε από το τέλος των τελικών του ΝΒΑ του 2006. Εκεί όπου το άστρο του Dwyane Wade έλαμψε. Και αυτό του Γερμανού ξεθώριασε. Παράλληλα, τα τελευταία δύο χρόνια έκανε τρομερές εμφανίσεις ο Pau Gasol. Και η συζήτηση ότι ξεπέρασε το Dirk άρχισε.

Αυτά τα χρόνια ο Nowitzki δεν μίλαγε. Δεν υπόσχονταν τίποτα. Το μόνο που έκανε ήταν να δουλεύει. Μέρα-νύχτα. Ασταμάτητα. Μετά το 2006 έλεγαν πως δεν είναι παίχτης για τα δύσκολα. Όπως τώρα συμβαίνει με τον Lebron James. Τότε έχασε αρκετές βολές στα τελευταία κρίσιμα λεπτά των αγώνων. Φέτος είχε 24/24 βολές, 18/25 σουτ και 62 πόντους σύνολο σε όλα τα τέταρτα δωδεκάλεπτα των τελικών. Με λίγα λόγια έγινε "clutch" player, όπως λένε και στο χωριό μου. Με πράξεις και όχι με λόγια. Ένα πραγματικό αυθεντικό πρότυπο για τις νέες γενιές.

Ένα άλλο στατιστικό που δείχνει πόσο σπουδαίος παίχτης είναι, είναι ότι στο διάστημα που ο Nowitzki ήταν στο παρκέ σε όλη τη διάρκεια των τελικών, το Ντάλας είχε +40 πόντους από το Μαϊάμι. Ακόμα, ο Dirk ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με 23 πόντους μ.ο, ενώ στα play-offs εκτοξεύτηκε στους 28,1 και στους τελικούς στους 26 πόντους μ.ο.

Ο μεγάλος Charles Barkley, που δεν κωλώνει πουθενά και λέει τα πράγματα με το όνομά τους, είπε πως το σουτ του Nowitzki με το βήμα προς τα πίσω, είναι το δεύτερο καλύτερο "όπλο" στην ιστορία του ΝΒΑ, μετά το sky-hook του Kareem Abdul Jabbar. Δεν ξέρω αν όντως είναι τόσο ψηλά, αλλά ξέρω πως αυτό το σουτ πόνεσαι όλους τους αντιπάλους του Ντάλας στα φετινά play-offs. Και καμία ομάδα δε βρήκε τρόπο να τον σταματήσει. Τα "τεσσάρια" των αντίπαλων ομάδων ήταν κοντά και τα "πεντάρια" αργά. Ο Dirk πραγματικά δεν είχε αντίπαλο φέτος.

Κλείνοντας, θα υποκληθώ για μια ακόμα φορά στο Γερμανό, γιατί κάθε χρόνο πηγαίνει οικειοθελώς να βοηθήσει την εθνική του ομάδα, παρά τις αντιρρήσεις του ιδιοκτήτη της ομάδας του Ντάλας. Φέτος έπαιξε 82 παιχνίδια στην κανονική περίοδο και 21 παιχνίδια στα play-offs. Σύνολο 103 αγώνες. Και όμως.Θα πάει το Σεπτέμβρη στη Λιθουανία, για να μπορέσει να οδηγήσει την εθνική του ομάδα στους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες. Όπως ο ίδιος έλεγε, ήταν η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008. Τουλάχιστον μέχρι το φετινό τίτλο. Τ' ακούτε κ.κ. Διαμαντίδη, Μπουρούση και Παπαλουκά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου