Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ο άνθρωπος Otto Porter Jr


Αναμένοντας τον αγώνα του Παναθηναϊκού για την Euroleague, θα γράψω σήμερα για μια είδηση που διέφυγε από τα ελληνικά μέσα (ή εγώ δεν την διάβασα κάπου). Μια κίνηση ανθρωπιάς, από τον rookie των Washington Wizards, Otto Porter Jr. Ένα παλικάρι μόλις 20 χρονών, που απέδειξε με μια του κίνηση, ότι πάνω απ' όλα πρέπει να είμαστε "άνθρωποι" και μετά όλα τα υπόλοιπα. Μακάρι να γράφαμε τέτοιες ειδήσεις συχνότερα.

Ο Porter, λοιπόν, πήγε σε ένα μαγαζί της πρωτεύουσας των ΗΠΑ για να πάρει ένα σάντουιτς να φάει, αλλά έφυγε με ακόμα ένα, ένα σακουλάκι πατατάκια και ένα αναψυκτικό. Για ποιον τα πήρε όλα αυτά; Για έναν άστεγο που κάθονταν απέναντι από το μαγαζί. Και αφού του τα έδωσε, κάθισε και έφαγε μαζί του, πιάνοντας και συζήτηση μαζί του.

Την όλη φάση, την παρατήρησε ένας θαμώνας του μαγαζιού και την έγραψε σαν γράμμα προς την Washington Post, η οποία το φιλοξένησε στις σελίδες της στο φύλλο της 8ης Οκτωβρίου. Ακολουθεί το γράμμα του μεταφρασμένο στα ελληνικά:

"Το τι πράττουμε, όταν κανείς δεν μας παρατηρεί, επιδεικνύει τον πραγματικό χαρακτήρα μας.

Την Παρασκευή (Σ.τ.Μ. 4 Οκτώβρη), κατά τη διάρκεια μιας πολλή αγχωτικής βδομάδας για την Washington, προσπάθησα να αποδράσω από την τρέλα για 30 λεπτά, σε ένα ζεστό φθινοπωρινό απόγευμα. Διάβαζα την Post και έτρωγα ένα γρήγορο γεύμα έξω από ένα μαγαζί με σάντουιτς, όταν ένας αναμαλλιασμένος άστεγος κάθισε κοντά, ζητώντας επίμονα και ανεπιτυχώς από οποιονδήποτε περαστικό, μήπως του περισσεύει κανένα σάντουιτς.

Μετά από περίπου 25 λεπτά, ο Otto Porter Jr, ο μπασκετικός σταρ του Georgetown και το πρώτου γύρου pick των Washington Wizards, σταμάτησε με το αυτοκίνητό του έξω από το μαγαζί και μπήκε μέσα σε αυτό. Σύντομα ο κύριος Porter βγήκε από το μαγαζί με το σάντουιτς και το αναψυκτικό του - αλλά και με ένα σάντουιτς, ένα σακουλάκι πατατάκια και ένα αναψυκτικό για τον άστεγο. Αμέσως μετά, ο κύριος Porter κάθισε δίπλα από αυτόν τον άνθρωπο, και οι δυο τους απόλαυσαν το γεύμα τους, καθώς έκαναν μια μικρή κουβέντα.

Ήταν ένα πανέμορφο πράγμα να δεις. Αυτή η αγνή πράξη καλοσύνης, όταν κανείς δεν πρόσεχε, κατέδειξε πραγματικό χαρακτήρα και ένα γνήσιο ενδιαφέρον για κάποιον που έχει ανάγκη. Μπράβο σου, κύριε Porter. Είσαι ένας πραγματικός τζέντλεμαν και ένα πραγματικό πρότυπο για τους φιλάθλους όλων των ηλικιών.

Michael Stein, Βιέννη".

Το αυθεντικό κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε στο site της Washington Post εδώ.

Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με την τελευταία παράγραφο του κ. Stein. Δεν γνωρίζω αν και πόσο καλός παίκτης είναι ο κ. Otto Porter Jr, αλλά από εδώ και στο εξής, αν ποτέ ξανά διασταυρωθούμε (μέσα στο blog φυσικά, γιατί από κοντά δε το κόβω...), η προσφώνηση "κύριος" θα είναι πάντα μπροστά από το όνομά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου