Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Νέοι κανονισμοί για το 2013-14


Καλή μπασκετική χρονιά και καλή μας επαναλειτουργία! Φέτος θα έχουμε το προνόμιο στην Ελλάδα να βλέπουμε αγώνες μπάσκετ με άλλους κανόνες στα Ευρωπαϊκά ματς και άλλους στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Η σύγχυση σε όλους τους εμπλεκόμενους (διαιτητές, προπονητές παίκτες, παράγοντες και φίλαθλοι) λογικά θα είναι μεγάλη.

Βέβαια, από του χρόνου οι νέοι κανονισμοί της Euroleague θα έρθουν και στο Ελληνικό πρωτάθλημα (και όχι μόνο). Η Fiba έχει θέσει ως αρχή τη διοργάνωση του Παγκοσμίου, που θα διεξαχθεί του χρόνου στα γήπεδα της Ισπανίας. Αλλά ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί οι καινούργιοι κανόνες;
  1. Θα ξεκινήσουμε με τη μεγαλύτερη αλλαγή, κατά την άποψή μου. Το τζάμπολ επιστρέφει! Τέλος το βελάκι που μας έδειχνε, ποιος έχει την κατοχή. Πλέον ο αγώνας και οι παρατάσεις θα ξεκινούν με τζάμπολ. Η ομάδα που κερδίζει το τζάμπολ στην αρχή του παιχνιδιού θα έχει την πρώτη κατοχή μπάλας το τέταρτο δεκάλεπτο και αυτή πού το έχασε θα έχει την πρώτη κατοχή την δεύτερη και τρίτη περίοδο. Η επαναφορά της μπάλας θα γίνεται από τη γραμμή της σέντρας, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας. Επίσης, όποτε ένας διαιτητής δείχνει το σημάδι του τζάμπολ σε μια διεκδικήσιμη φάση, θα γίνεται κανονικά τζάμπολ ανάμεσα στους εμπλεκόμενους παίκτες, αφού καταργείται το βελάκι της γραμματείας που μας έδειχνε ποιος θα έχει την κατοχή.
  2. Οι βολές της τεχνικής ποινής, μειώνονται στη μία (1), από δύο (2) που ήταν μέχρι τώρα
  3. Αν ένας παίκτης δεχτεί δύο (2) τεχνικές ποινές, τότε αποβάλλεται από τον αγώνα.
  4. Μειώνεται ο χρόνος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης περιόδου, καθώς και μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης περιόδου από 2 λεπτά σε 90 δευτερόλεπτα.
  5. Μέχρι τώρα κάθε ομάδα είχε δύο (2) time-outs 60 δευτερολέπτων το πρώτο ημίχρονο και τρία (3) time-outs 60 δευτερολέπτων το δεύτερο ημίχρονο. Πλέον, κάθε ομάδα θα έχει ένα (1) time-out 60 δευτερολέπτων και άλλο ένα (1) time-out 30 δευτερολέπτων το πρώτο ημίχρονο (συνολικά δύο (2)) και το δεύτερο ημίχρονο θα έχει δύο (2) time-outs 60 δευτερολέπτων και ένα (1) time-out 30 δευτερολέπτων. Εαν μια ομάδα δεν έχει καλέσει το ένα από τα δύο time-outs 60 δευτερολέπτων του δευτέρου ημιχρόνου μέχρι τα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα, τότε το χάνει. Για κάθε παράταση, η κάθε ομάδα θα έχει από ένα (1) time-out 60 δευτερολέπτων.
Αυτοί ήταν οι πέντε (5) καινούργιοι κανονισμοί της Euroleague. Το μόνο σίγουρο είναι, πως θα υπάρχουν παρεξηγήσεις της πρώτες βδομάδες από όλους μας. Το μόνο που μπορώ να μας ευχηθώ είναι καλή τύχη and let the madness begging !!!

Υ.Γ. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει τη "φωνή του ελληνικού μπάσκετ" Φίλιππα Συρίγου. Μέσα σε μια βδομάδα το ελληνικό μπάσκετ έχασε δύο σπουδαίες προσωπικότητές της, Το Φίλιππα και το "Παγκόσμιο" Αμερικάνο. Να είναι καλά εκεί που είναι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου