Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Οι φετινές αλλαγές των κανονισμών στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ

Η έναρξη των υποχρεώσεων των ελληνικών ομάδων είναι προ των πυλών, μιας και το Σαββατοκύριακο ξεκινάει το "τρομερό" μας πρωτάθλημα. Η φετινή όμως χρονιά μας επιφυλάσσει κάποιες εκπλήξεις. Κι όταν γράφω εκπλήξεις, δε μιλώ για την παράνομη συμμετοχή του Αμαρουσίου στην Α1, αλλά για τις αλλαγές των κανονισμών του αγαπημένου μας αθλήματος και των διαστάσεων των γηπέδων. Ας δούμε λοιπόν μία-μία τις αλλαγές αυτές (είναι γραμμένες με άλλο χρώμα στο κείμενο), όπως σημειώνονται στο βιβλιαράκι που μοιράστηκε στους διαιτητές μας από την ομοσπονδία τους.

Gipedo

2.4.3 Γραμμές ελευθέρων βολών, περιοριστικοί χώροι και διάδρομοι ελευθέρων βολών

Η γραμμή των ελευθέρων βολών, θα πρέπει να είναι χαραγμένη παράλληλα προς κάθε τελική γραμμή. Το πιο απομακρυσμένο άκρο της γραμμής των ελευθέρων βολών, θα πρέπει να είναι σε απόσταση 5,80 μέτρων από το εσωτερικό άκρο της τελικής γραμμής και το μήκος της θα πρέπει να είναι 3,60 μέτρα. Το μέσον της, θα πρέπει να βρίσκεται επί της νοητής γραμμής που ενώνει τα μέσα των δύο τελικών γραμμών.

Οι περιοριστικοί χώροι, θα πρέπει να είναι ορθογώνιες περιοχές χαραγμένες στον αγωνιστικό χώρο οριοθετημένες από τις δύο τελικές γραμμές, τις προεκτάσεις των γραμμών των ελευθέρων βολών και τις γραμμές που ορίζονται από τις εξωτερικές πλευρές των τελικών γραμμών, σε απόσταση 2.45 μέτρων από το μέσον αυτών και να καταλήγουν στην εξωτερική πλευρά των γραμμών των προεκτάσεων των ελευθέρων βολών. Οι γραμμές αυτές, εξαιρουμένων των τελικών γραμμών, αποτελούν μέρος των περιοριστικών χώρων. Το εσωτερικό των περιοριστικών χώρων, πρέπει να είναι χρωματισμένο. 

Οι διάδρομοι ελευθέρων βολών, κατά μήκος των περιοριστικών χώρων καταλαμβάνονται από παίκτες στην διάρκεια των ελευθέρων βολών, θα πρέπει να χαράσσονται όπως απεικονίζεται στο Διάγραμμα 2.

2.4.4 Περιοχή τριών πόντων

Η περιοχή τριών πόντων μίας ομάδας (Διαγράμματα 1 & 3) είναι ολόκληρος ο αγωνιστικός χώρος, εκτός από αυτόν ο οποίος βρίσκεται γύρω από το καλάθι των αντιπάλων και ο οποίος ορίζεται και περιλαμβάνει:
· Δύο παράλληλες γραμμές, προεκτεινόμενες από και κάθετα στην τελική γραμμή, με την εξωτερική πλευρά 0.90 μέτρα από την εσωτερική πλευρά των πλάγιων γραμμών.
· Ένα τόξο, ακτίνας 6,75 μέτρων μετρούμενο από το σημείο του δαπέδου στο σημείο της ορθής προβολής του κέντρου του αντιπάλου καλαθιού έως την εξωτερική πλευρά του τόξου. Η απόσταση του σημείου του δαπέδου από το εσωτερικό άκρο από το κεντρικό σημείο της τελικής γραμμής, είναι 1.575 μέτρα. Το τόξο ενώνεται με τις παράλληλες γραμμές.
Η γραμμή των τριών πόντων δεν είναι μέρος της περιοχής σκοραρίσματος των τριών πόντων.

2.4.6 Γραμμές επαναφοράς

Οι δύο (2) γραμμές μήκους 0.15 μέτρων μήκους, θα χαράσσονται εκτός του αγωνιστικού χώρου των πλαγίων γραμμών, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας, με το εξωτερικό άκρο της γραμμής 8.325 μέτρα από το εσωτερικό άκρο της πλησιέστερης τελικής γραμμής.

2.4.7 Ημικυκλικές περιοχές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος
Perioristikos xoros
Οι ημικυκλικές γραμμές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος, θα πρέπει να χαράσσονται στον αγωνιστικό χώρο, περιορισμένες από:
Ένα ημικύκλιο με ακτίνα 1.25 μέτρα από το σημείο του δαπέδου που προβάλλεται το κέντρο του καλαθιού έως την εσωτερική πλευρά του ημικυκλίου. Το ημικύκλιο είναι ενωμένο σε:
Δύο (2) παράλληλες γραμμές κάθετες προς τις τελικές γραμμές, το εσωτερικό τους άκρο απέχει 1.25 μέτρα από το σημείο του δαπέδου που προβάλλεται το κέντρο του καλαθιού, το μήκος τους είναι 0.375 μέτρα και τελειώνουν 1.20 μέτρα από την εσωτερική άκρη της τελικής γραμμής. 
Οι ημικυκλικές γραμμές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος συμπληρώνονται από φανταστικές γραμμές που ενώνουν το τέλος των παράλληλων γραμμών ακριβώς πίσω από το εμπρός άκρο των ταμπλό.
Οι ημικυκλικές γραμμές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος δεν αποτελούν μέρος των ημικυκλικών περιοχών μη χρέωσης.

Άρθρο 29o Είκοσι τέσσερα (24) δευτερόλεπτα

29.2.1 Εάν το παιχνίδι σταματήσει από ένα διαιτητή:
· Για σφάλμα ή παράβαση (όχι για έξοδο της μπάλας εκτός ορίων) από την ομάδα που δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας.
· Για οποιοδήποτε σημαντική αιτία από την ομάδα που δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας.
· Για οποιοδήποτε αξιόλογη αιτία που δεν έχει σχέση με καμία από τις ομάδες,
θα χορηγείται κατοχή της μπάλας στην ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας.
Εάν η επαναφορά χορηγείται στο πίσω γήπεδο, το χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων 24άρων δευτερολέπτων θα επαναρυθμίζεται στα είκοσι τέσσερα (24) δευτερόλεπτα.
Εάν η επαναφορά χορηγείται στο εμπρός γήπεδο, το χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων 24άρων δευτερολέπτων θα επαναρυθμίζεται ως εξής:
· Εάν δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα ή περισσότερα εμφανίζονται στο ρολόι των είκοσι τεσσάρων 24άρων δευτερολέπτων, τη στιγμή που σταμάτησε το παιχνίδι, το ρολόι των είκοσι τεσσάρων 24άρων δευτερολέπτων δε θα επαναρυθμιστεί, αλλά θα συνεχίσει από το χρόνο που σταμάτησε.
· Εάν δέκα τρία (13) δευτερόλεπτα ή λιγότερα εμφανίζονται στο ρολόι των είκοσι τεσσάρων 24άρων δευτερολέπτων, τη στιγμή που σταμάτησε το παιχνίδι, το ρολόι των είκοσι τεσσάρων 24άρων δευτερολέπτων θα επαναρυθμιστεί στα δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα.

4 σχόλια:

  1. δηλαδη στις ημικυκλικές γραμμές μη χρέωσης επιθετικού ο επιθετικος κανει οτι γουστερνει?βαραει κολτσαει και φαουλ δε σφυρανε?αδικια δεν ειναι για τον αμυνομενο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνει ό,τι θέλει σε αθλητικά πλαίσια.
    Αν κάνει οτιδήποτε αντιαθλητικό, τότε είναι παράβαση (τεχνική ποινή ή αντιαθλητικό).
    Αυτό το ημικύκλιο υπάρχει στο ΝΒΑ και είχε παλαιότερα χρησιμοποιηθεί και στην Ευρωλίγκα. Είναι καθαρά για να προάγει το θέαμα και να δώσει αβαντάζ στον επιτιθέμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν σηκωθεις να καρφωσεις ρε παιδι μου και παρεις τον αλλο παραμαζωμα να μετραει το καλαθι.. αυτο εξυπηρετουσε το NBA .. μονο στο Βασιλακοπουλο μην το πειτε.. Yao Han

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί μιλάς έτσι για τον πατερούλη του Ελληνικού μπάσκετ;;; (πλάκα κάνω προφανώς, θα τον κράξω και αυτών στην ώρα του)

    ΑπάντησηΔιαγραφή