Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Τι παίχτης λείπει από τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό;

Βλέποντας σήμερα το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την CSKA στο σπίτι του ξαδέρφου μου, προσπαθούσα να απαντήσω στην ερώτηση: "Τι είδους παίχτης λείπει από το ρόστερ των δύο αιωνίων". Για τον Ολυμπιακό το είχα απαντήσει μέσα μου, μετά την ήτα των ερυθρόλευκων στη Μπάμπεργκ. Απλά περίμενα και το παιχνίδι των πρασίνων για να κάνω ένα ολοκληρωμένο post. Δεν ήταν μια εύκολη ερώτηση να απαντήσει κανείς. Ήταν αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη μπορώ να πω.
Ξεκινώντας με τον πρωταθλητή και κοιτώντας τη δωδεκάδα του στον αγώνα με την CSKA πραγματικά δεν έβρισκα κάποια έλλειψη. Πληρότητα σε όλες τις θέσεις. Όμως κάτι εμπόδιζε σήμερα τον Παναθηναϊκό να ξεφύγει στο σκορ. Άλλα χρόνια θα είχε καταπιεί τους ελλιπείς Ρώσους από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο. Ώσπου κάποια στιγμή στο δεύτερο δεκάλεπτο μου ήρθε σαν επιφοίτηση η απάντηση. Του λείπει ένας παίχτης που στα δύσκολα θα σκοράρει και θα τραβήξει το κάρο από τη λάσπη. Ένας παίχτης με μεγάλη προσωπικότητα, για να χρησιμοποιήσω μια πολυφορεμένη έκφραση. Δεν λέω σε πια θέση θα παίζει αυτός ο παίχτης, αλλά λείπει από το φετινό Παναθηναϊκό. Πέρσι εκτός από τον "πολύ" Διαμαντίδη, υπήρχαν και οι Γιασικεβίτσιους, Σπανούλης και Πέκοβιτς. Οι δύο πρώτοι είναι σπουδαίοι παίχτες, που ήταν ικανοί να σκοράρουν ή να πασάρουν στη σωστή στιγμή και ο δε Μαυροβούνιος ήταν μια σταθερή αξία κάτω από τα καλάθια, που έδινε την εντύπωση ότι μπορούσε να σκοράρει όποια στιγμή αυτός επιθυμούσε. Δε λέω ότι ο Παναθηναϊκός δε μπορεί να "πάει πουθενά" ή ότι δεν έχει τους κατάλληλους παίχτες. Κάθε άλλο! Διαθέτει ένα πληρέστατο ρόστερ όπως προείπα και μην ξεχνάμε ότι το 2007, όταν και πήρε το 4ο ευρωπαϊκό του στην Αθήνα, είχε να αντιμετωπίσει την πρώτη φυγή του Σπανούλη (για το ΝΒΑ τότε) και την αποχώρηση του Λάκοβιτς. Νομίζω πως τα κατάφερε πάρα πολύ καλά με το Triple Crown που κατέκτησε.

Στην αντίπερα όχθη τώρα, παιχνίδι με το παιχνίδι παρατηρώ αυτό που είχα πει σε παλαιότερο post μου. Στον Ολυμπιακό λείπει ένας παίχτης δυναμίτης στο low post. Ένας παίχτης που θα του δώσει εύκολο σκοράρισμα στο ζωγραφιστό. Ένας παίχτης σαν το σημερινό Σόφο, της Μακάμπι πλέον, που είχε 24 πόντους με 9/13 δίποντα και 6/9 βολές σε 22 σκάρτα λεπτά. Και λέω σαν το σημερινό, γιατί όταν μιλάμε για το Σοφοκλή, πάντα έρχονται στο μυαλό μας τα κακώς κείμενα που τον ακολουθούν. Είχα γράψει, ότι θα είναι ο παίχτης, που θα λείψει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον έφυγε το φετινό καλοκαίρι από το λιμάνι. Και τα αρχικά ματς των ερυθρολεύκων με δικαιώνουν. Ο Νεστέροβιτς είναι καλός-χρυσός στην επίθεση, αλλά τα αργά του πόδια θα ζημιώσουν αμυντικά την ομάδα. Ο Μπουρούσης μπορεί να είναι ο παίχτης που αναζητά ο Ολυμπιακός, αν δεν υποπίπτει σε λάθη και εκνευρίζεται με τους διαιτητές και ύστερα χάνει τη συγκέντρωσή του. Καλή ώρα όπως χθες. Πάντως είναι κρίμα για μια ομάδα του επιπέδου των Πειραιωτών, να λέει μετά το ματς ότι φάνηκε η απουσία του Λουκά. Επίσης, φαίνεται πως οι δύο πιτσιρικάδες που έχουν χρεωθεί τη θέση του small forward είναι ακόμα πολύ "λίγοι" για μια ομάδα με τις απαιτήσεις των ερυθρόλευκων.

Κλείνοντας θα υπενθυμίσω κάτι που είχα γράψει και στην εκτενή ανάλυσή μου για τον Ολυμπιακό. Όλα αυτά που γράφω μπορεί να διαψευστούν αργά ή γρήγορα. Απλά είναι κάποια σημεία που μου κεντρίζουν αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρουν και μου προκαλούν διάφορες σκέψεις, τις οποίες και μοιράζομαι μαζί σας.

Υ.Γ. Επίτηδες δεν έγραψα ονόματα υποψηφίων για τις θέσεις που πιστεύω ότι έχουν ελλείψεις οι δύο αιώνιοι. Γιατί αν έδινα ονόματα, τότε αναγκαστικά θα έπρεπε να γράψω και ποιοι δε θα έπρεπε να είναι στα ρόστερ τους. Πράγμα αρκετά δύσκολο, αλλά και μάλλον άκαιρο και άκομψο.

3 σχόλια:

  1. δηλαδη λειπει και απο τους δυο ενας ηγετης που θα τραβαει και στα δυσκολα θα ξεκολαει την ομαδα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν διαφωνώ ότι λείπει ένας παίκτης εκατέρωθεν. Διαφωνώ όμως στην ’’υπερβολική’’ ιδιότητα που θα είχε αυτός ο παίκτης στον παναθηναϊκό. Υπάρχουν αυτοί οι παίκτες στην ομάδα, παίκτες ηγέτες δηλαδή- βλέπε Διαμαντίδης (όπως ήταν σχεδόν πάντα), Batist και γιατί όχι και ο Nίκολας (που κάθε χρόνο είναι και καλύτερος).. Πέρυσι είχαν μαζευτεί πολλοί και είδαμε πως λειτούργησε αυτό- απόδειξη και ο μεγαλύτερος πλουραλισμός στην επίθεση φέτος..
    Αυτό που απλά λείπει, είναι ένας αξιόλογος άσσος, όχι απαραίτητα ακριβοπληρωμένος, που θα μπορεί να δώσει ανάσες όποτε και αν χρειαστεί στον Διαμαντίδη.
    Τώρα όσον αφορά τον Ολυμπιακό, είναι φανερό ότι κάτι τέτοιο πάει να γίνει με τον Σπανούλη. Το λάθος όμως θα είναι να βασίσει το παιχνίδι του σ’αυτον μόνο, κάτι που αν συνεχιστεί θα χάσει η ομάδα έναν υποψήφιο ηγέτη και ο ίδιος έναν ρόλο που για χρόνια, τόοοσο πολύ ποθούσε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάθε άλλο.
    Και οι δύο ομάδες έχουν αρκετούς ηγέτες στις τάξεις τους.
    Ο Παναθηναϊκός μου έδωσε την εντύπωση πως αν δεν έμπαιναν τα τρίποντα του Νίκολας, δεν είχε δεύτερο παίχτη να τραβήξει. Καλώς χρυσός ο Mike, αλλά γέρασε και θέλει δίπλα του έναν πιο ψηλό παίχτη, ώστε να μη δέρνεται με τα αντίπαλα 5άρια που είναι πιο ψηλά και πιο δυνατά, για να αποδώσει. Μου θύμισε τον Ολυμπιακό του Γκριρ. Αν τα έβαζε, οι ερυθρόλευκοι νίκαγαν, αν δε βοηθούσε κανένας άλλος στις κακές μέρες, απλά κάναμε το σταυρό μας.
    Όσο για τον Ολυμπιακό Σπανούλης, Τεόντοσιτς και Παπαλουκάς (και ίσως και ο Μπουρούσης) είναι οι ηγετικές φυσιογνωμίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή